Mariona Baraldés: «Retallades? El que cal és un altre model econòmic»

La candidata de la CUP del Ripollès no dubta que farà vaga. La formació independentista es compromet a cobrar menys com a diputats i limita la presència al Parlament a una legislatura

Mariona Baraldés forma part de la llista de la CUP per Girona. Foto: Adrià Costa

La campdevanolenca Mariona Baraldés forma part de la primera llista que la Candidatura d'Unitat Popular (CUP)-Alternativa d'Esquerres ha presentat en unes eleccions al Parlament. Tenen un objectiu clar: dur les lluites populars a la cambra catalana i veuen factible obtenir representació a Girona. Baraldés té negoci propi però no dubta que el proper dimecres 14 de novembre farà vaga. Aquesta entrevista, com les dels altres canditats del Ripollès, s'ha basat en les preguntes proposades pels lectors.

- Em podria resumir en dues línies els eixos principals del programa electoral de la seva formació?

- Defensem l’alliberament nacional i social, un model econòmic, social i cultural just i al servei del poble. Igualtat d’oportunitats, llibertats, drets socials i laborals i un model territorial al servei de les persones i respectuós amb el medi i els animals.

- Si la CUP no entra al Parlament, no creu que s'hauran malbarat un bon grapat de vots independentistes?

- No. Aconseguim o no entrar al Parlament, els vots a la CUP comptaran igual. Seran persones del carrer que hauran deixat molt clara la seva opció política. Per a nosaltres la lluita i el poder ve des de baix i és del poble. En aquest sentit estiguem dins o no, seguirem tenint molt a dir i seguirem vertebrant i activant el canvi polític i social des del carrer.

  - En el cas que s'aconsegueixi la independència, quina és la postura de la CUP respecte a la integració a la Unió Europea?

- No ens reconeixem dins d'una Unió Europea que només garanteix els privilegis al gran capital i que no representa els interessos de les classes popular europees. Volem treballar per una Europa dels pobles lliures, justos i solidaris.

- En plena crisi es posen en dubte els sous dels polítics. Considera que un diputat cobra massa? Si surten escollit es reduirà el sou o prendrà alguna mesura alternativa en aquest sentit?

- Sí, de fet crec que pels que no som ni volem ser professionals de la política, ja fa temps que posem en dubte els sous dels polítics. Tenim dinàmiques i valors diferents i tot és una qüestió de coherència. No volem viure d'esquena a la realitat que tenim i encara menys perdre el contacte diari amb el carrer. Per això tenim un topall en la retribució dels nostres parlamentaris i parlamentàries que equival a 2,5 vegades el sou mínim interprofessional (1.600 euros/nets al mes).

- També es qüestiona la perpetuació en els càrrecs. Es compromet a realitzar dues legislatures i tornar posteriorment a la vida professional si surt escollida?

- La CUP -Alternativa d'Esquerres limita el mandat dels seus parlamentaris i parlamentàries a una legislatura. D'aquesta manera passats quatre anys poden tornar a incorporar-se a la seva vida professional. En la mateixa direcció les persones que integren la CUP-Alternativa d’Esquerres no podran tenir duplicitat de càrrecs en les institucions ni en la pròpia organització per tal d’evitar acumulació de poder.

- Farà vaga el proper 14 de novembre? Està d'acord amb les dues darreres reformes laborals?

- Sí, faré vaga. Crec que les dues últimes reformes laborals son un atac clar i indiscriminat als drets dels treballadors i treballadores d’aquest país que han costat tants anys de guanyar. No puc estar d’acord amb unes reformes que precaritzen la situació laboral fins al punt que una baixa mèdica justificada, és motiu d’acomiadament (un acomiadament ultrabarat i ràpid), que aconsegueix una baixada de salaris generalitzada i on les empreses poden deixar sense efecte els convenis col·lectius al·legant mil excuses.

- Considera les retallades imprescindibles? En cas que no, com es poden generar més recursos per evitar-les?

- Retallades? Penso que el que és imprescindible és una altre model econòmic. S’han d’atura les privatitzacions, la injecció de diners públics per salvar l’àmbit privat i a les entitats financeres. Amb aquestes transferències de diner públic al sector financer, els governs (autonòmic, estatal i de la UE) han malgastat els nostre capital públic. Hem de situar les necessitats humanes al centre de l’economia.

- El castellà ha de ser cooficial en una futura Catalunya independent? Per què?

- Nosaltres fem una aposta clara perquè el català sigui la llengua de cohesió social, la llengua comuna de les persones que convivim en aquest territori. Això però, no ens ha d’impedir treballar pel plurilingüisme que tenim als Països Catalans. Nosaltres valorem la diversitat lingüística com una riquesa no pas com un problema.  

- Com proposen crear llocs de treball?

- Potenciant l’autogestió i el cooperativisme com a formes d’economia social al servei de les classes populars. Reforçant l’economia ecològica, amb el reconeixement del treball domèstic i de cura i propulsant iniciatives i polítiques que permetin assolir la plena ocupació.

- No és trist que el Ripollès no tingui cap candidat en posicions de sortida. Per què s'ha perdut tant terreny respecte fa dos anys? Ja no influïm a Girona?

- Sí, és una llàstima. De vegades les dinàmiques de partit funcionen així, potser és un tema que valdria la pena plantejar en el si dels partits, com a debat constructiu per buscar respostes i alternatives.

- Si algun dia hi ha vegueries –amb Catalunya independent o sense-, el Ripollès amb qui haurà d'estar?

- Recuperant la reconstrucció territorial de la Segona República  pensem que una bona opció és la vegueria d’Osona-Ripollès-Garrotxa per una qüestió històrica i també per una coherència amb el territori.

- Actualment la Generalitat té molts pocs recursos. Tanmateix, per pocs que en tingui quina inversió considereu que és la més prioritària per la comarca?

- Potser caldria invertir en projectes cooperatius, per nous emprenedors que treballessin per activar la comarca i que afavorissin el territori, la pagesia, el creixement sostenible. Dinamitzar i invertir en projectes autogestionats que no ens facin esclaus de la indústria i el turisme. Aquesta comarca dóna per molt més.

- Des del 2007 està encallada la via verda de Ripoll a Campdevànol. Com pensen tirar-la endavant? Quines altres vies verdes de la comarca consideren prioritàries?

- Ja fa temps que existeix un projecte per recuperar i arreglar la via verda de Ripoll a Campdevànol. S’hauria de recuperar aquest projecte per tal de tirar-lo endavant. Nosaltres creiem que és bàsic invertir en potenciar les vies verdes que tenim i sobretot tenir cura que els desenvolupament urbanístic les respecti. Dibuixar un mapa de vies, camins rals i ramaders on es permeti un ús tradicional, racional i respectuós.

Mariona Baraldés, candidata de la CUP del Ripollès. Foto: Adrià Costa